Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ







Τα εγκαίνια της έκθεσης «μιλώ… τεκμήρια και μαρτυρίες», που θα λειτουργεί στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού έως τις 15 Δεκεμβρίου 2015, πραγματοποιήθηκαν χθες, Πέμπτη 15 Οκτωβρίου.

Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2015, το οποίο έχει ανακηρυχθεί «Έτος Μανόλη Αναγνωστάκη», με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη γέννηση και 10 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου Έλληνα ποιητή.
Στο χαιρετισμό που απέστειλε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ανέφερε: «Ζούμε σε δύσκολους καιρούς και δεν πρέπει να κάνουμε πίσω σε τίποτε από όσα κρατούν την πίστη μας και την αγάπη μας για την τέχνη και τον πολιτισμό γενικότερα. Γνωρίζω ότι όλα όσα πραγματοποιήθηκαν και εξακολουθούν να συμβαίνουν στο πλαίσιο του Έτους Αναγνωστάκη, έγιναν από αγάπη στο έργο του, με ανιδιοτέλεια και μεράκι, από ανθρώπους που τον γνώριζαν, τον εκτιμούσαν και είναι γνώστες της πολύπλευρης προσφοράς του».
Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, Έλλη Χρυσίδου, τόνισε στο χαιρετισμό της ότι η βραδιά των εγκαινίων της συγκεκριμένης έκθεσης συγκαταλέγεται στις ιδιαίτερες στιγμές της θητείας της, αφού της δόθηκε η ευκαιρία να τιμήσει ένα δημιουργό, που έζησε και πρόσφερε στη Θεσσαλονίκη ανεκτίμητο έργο. «Ο Μανόλης Αναγνωστάκης έτσι κι αλλιώς είναι πρώτα απ’ όλα φίλος μας. Αναγνωρίζοντας τα πρόσωπα που βρίσκονται εδώ σήμερα, αντιλαμβάνομαι ότι οι περισσότεροι είχαν τη σπάνια τύχη να μοιραστούν κάτι μαζί του. Την εμπειρία όλων αυτών των ανθρώπων θέλουμε να ζωντανέψουμε με αυτή την έκθεση» κατέληξε η Αντιδήμαρχος.
Η Διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, Δρ. Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, καλωσορίζοντας τους παριστάμενους, τόνισε ότι συνεργασίες σαν αυτή του Μουσείου με το Δήμο Θεσσαλονίκης, αποτελούν το ζητούμενο στην εποχή μας και ίσως είναι η μόνη λύση στην κρίση, η οποία δεν είναι μόνο οικονομική αλλά κυρίως ιδεών και αξιών, όπως είπε.
Η επιμελήτριά της έκθεσης, Ελεωνόρα Σκουτέρη-Διδασκάλου, Κοινωνική Ανθρωπολόγος και τ. Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του ΑΠΘ, από την πλευρά της τόνισε: «Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιάσει σε αφηγηματική συνέχεια τη ζωή και το έργο του ποιητή, τον άνθρωπο και τις εποχές του. Ο επισκέπτης καλείται να δει και να διαβάσει την ιστορία μέσα από τις μικρές ιστορίες με μεγάλη σημασία αλλά και να προσθέσει σε μια πιο υποκειμενική ανάγνωση βιώματα, μνήμες, εντυπώσεις και μαζί κρίσεις και ερμηνείες».
Για μεγάλη τιμή και αμηχανία μίλησε ο επί τρεις δεκαετίες, φίλος και συνεργάτης του Μανόλη Αναγνωστάκη, Γιώργος Ζεβελάκης, που ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης. «Παρακολουθώντας τη διαδρομή του Αναγνωστάκη, σήμερα, 10 χρόνια μετά το θάνατό του, βλέπω πλέον ότι ήταν ένας ποιητής της συνέχειας και προπάντων των ιδεών. Τον απασχολούσε διαρκώς ο δογματισμός, ως γενικότερο πολιτικό, πολιτισμικό και κοινωνικό φαινόμενο. Αγωνιούσε, γιατί έβλεπε να αναπαράγεται μια μεθοδολογία και πρακτική που εξακτινώνεται και διαποτίζει όλους τους τομείς σκέψης και της κοινωνικής πράξης και συντηρείται αδιάκοπα μέσα στην πραγματικότητα της μόνιμης βαριάς ανωμαλίας που σφραγίζει τη νεοελληνική πολιτική, τα ποιήματα και τα πεζά του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζεβελάκης.
Η έκθεση φιλοξενεί χειρόγραφα, φωτογραφίες, ηχητικά ντοκουμέντα, εκδόσεις, έγγραφα και σημειώσεις, ενώ είναι δομημένη σε «έξι + 1» ενότητες, που φωτίζουν την πολύπλευρη προσωπικότητα του Μανόλη Αναγνωστάκη και συνδέονται με καθοριστικές χρονικές περιόδους της ζωής του. Οι ενότητες αυτές ονομάστηκαν «Όλοι κάποτε νέοι», «Ξεκίνημα σε δύσκολες εποχές. Κατοχή και Εμφύλιος», «Η Συνέχεια και η Κριτική», «Ο Στόχος. Το θέμα είναι τώρα τι λες», «Η ζωή και το έργο του Μανούσου Φάση», «Υ.Γ.» και «Για τον Μανόλη Αναγνωστάκη».
Στο πλαίσιο της έκθεσης προγραμματίζονται ξεναγήσεις για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του Δημοτικού, προκειμένου να έρθουν σε ουσιαστική επαφή με το έργο του Μανόλη Αναγνωστάκη. Η Οργανωτική Επιτροπή εκδηλώσεων τιμής για τον Μανόλη Αναγνωστάκη έχει απευθύνει πρόσκληση προς τους διευθυντές των σχολείων, με στόχο την βέλτιστη κατάρτιση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος, με την παροχή σχετικού υλικού, που θα δίνει τη δυνατότητα περαιτέρω δραστηριοτήτων και μέσα στις διδακτικές αίθουσες.
Στην εκδήλωση των εγκαινίων παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, η πρόεδρος των ΚΑΠΗ Άννα, Αγγελίδου-Πολυχρονιάδου και δημοτικοί σύμβουλοι.

Το πλήρες πρόγραμμα στο πλαίσιο της έκθεσης στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης

Περισσότερες πληροφορίες για τους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να προγραμματίσουν επίσκεψη


Φωτογραφίεςαπό την εκδήλωση των εγκαινίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου